Összes oldalmegjelenítés

2011. január 29., szombat

(2011.01.31) Kirándulás : Új-Zéland - Déli sziget

Hallo, hallo!!!

Holnap repülünk le a déli szigetre, Dunedin városba 5 napra. 
Onnan, ha tudunk, jelentkezünk.
Anikó 
Leszállás Duniden-ben
******************************************************************************************************

Egy busz vágya : -)

747 = Boeing 747 (Jumbo)  :-)

2011.01.29-30 Coromandel felé, szülők figyelmébe nem ajánljuk


Sziasztok!

Szombaton elindultunk Aucklandtól Dél felé, majd Kelet irányába, Coromandel földnyelv felé. 
Mivel előző nap egész nap szakadt az eső, kiderült, hogy amerre menni szeretnénk, arra az út le van zárva, mert domboldalak szakadtak le és estek rá az útra eltorlaszolva a továbbjutást, valamint ott ahol néhány napja csak patakocskák csörgedeztek, most folyók szeltek át az utakat ... ezert így bizonyos területekre nem lehetett egyáltalán bejutni.......sajnos, elég nagy "bizonyos területekre", konkrétan a félsziget fele le volt zárva.
Így útvonalat kellett módosítanunk, de megbirkóztunk a dologgal. Elérkeztünk Hahei-be, és próbáltunk szállást találni egy éjszakára magunknak. Na ez nem volt egyszerű dolog két okból kifolyólag.



Az első, hogy hosszú hétvégéjük van,  3 napos ünnep az ittenieknek.
 Másodrészt az esőzések miatt minden felázott, ezért a kempingekből mindenki kimenekült és megszállt valami olcsó szobán, motelban vagy panzióban. Jó fáradtak voltunk már, és sehol sem volt szabad szoba. Végül egy motel tulajdonos segített nekünk (akinél szintén nem volt már szabad szoba) és felhívott pár "szobáztató" ismerősét, így talált nekünk egy szállást... végre.


.
Másnap elindultunk felfedezni a környéket. Már a  prospektusokban is láttuk nagybetűkkel hirdetve,  ez a hely a fotográfusok álma… Hurrá, ez kell nekünk! 
Nem mintha nem láttunk volna még ezer szép helyet, de erre kíváncsiak lettünk. Mit ad Isten, elromlott a fényképezőgépünk (...) a jelek szerint nem igazán volt jó neki az óceánparti fotózgatás és a folyamatos szél által hordott apró mikronnyi finomságú homokszemcsék sokasága, száz szónak is egy a vége...behalt a cucc :-(

Hát elég bosszantó volt, próbálgattuk, állítgattuk, de csak sötét képernyő volt mindig. Ennek annyi. Így a mobillal készítettünk néhány képet. Remélem viszonylag élvezhető lesz az is.
Tehát olyan mesés helyen voltunk, ahol a Narnia Krónikái című film készült. Nemsemmi tengerpart ! Mindenfelé sziklákkal, barlangokkal és egy vízesés is volt ott. Erre vártam, ezt mindig ki szerettem volna próbálni, tusolás a vízesésben :-)
Azt még nem is mondtam, hogy ahogy odajutottunk, azt jobb ha a szülők nem is tudjak. Mivel nagy esőzések voltak előző nap, le volt zárva a gyalogút, így nem is lehet bejutni erre az un. Cathedral Cove nevű beachre. Hát egy ideig gondolkodtunk, hogy mi legyen, ott toporogtunk a lezárás tövében aztán láttuk, hogy 3 másik bátor turista( katasztrófa turista) elindult, és akkor mi sem gondolkodtunk tovább.
 Mentünk, mentünk mint a Gyűrűk Ura bátor szereplői, át árkon bokron, kidőlt fákon, figyelmeztető táblákon, korlátokon, lezárásokon és tiltó szalagkordonokon keresztül…mindig csakis arra, amerre nem volt szabad  (...)  A vége a gyalogútnak, a cél előtt volt a brutálisabb (legbiztonságtalanabb). Leszakadt a turista út, csak a fák gyökerein kapaszkodva jutottunk le a patak folyásán keresztül. Az előttünk lévő lány ( a már említett katasztrófa turista) fenékig süllyedt a sárba egy alámosott résznél… Mi okosan másfelé mentünk, a kidőlt / alámosott fák ágaiban-gyökereibe kapaszkodva. Megérte lemenni (lásd képek) ! 
Vissza is jöttünk kb. 2-3 óra múlva, addigra már az út végén (a bejáratnál) egy vaskerítést is emeltek (!!!) a veszélyes terület lezárárása érdekében, úgyhogy ezt is meg kellett kerülnünk a járhatatlan utakon. Juhhejj!!!!

A kaland után elmentünk egy másik tengerpartra, ahol egy Hot Water Beach nevű hely van.
Ez azt takarja, hogy apály idején bizonyos szikláknál gödröt kell ásni a homokban és termál jellegű 65  fokos meleg víz lesz benne a vulkanikus tevékenységnek köszönhetően. Sajnos  odaérkezésünk idején épp dagály volt, így erről lemaradtunk, de jót fürödtünk a hatalmas hullámokban.
Anikó


Útközben

.

a belemosott sártól ilyen a színe

.

Az ígért telefonos képek :

látkép, még fentről a parkolóból

látkép, még fentről a parkolóból

itt nemrég még kiépített turista út volt
(járdával és kis kerítéssel)

a lezárás oka: itt minimum 20 méteres széles rész szakadt le, 
kb. 10 méter magasból

eső (le)mosta hegyoldal
...viszont érdemes volt leküzdeni magunkat a partra :-)
mert a part, az bizony csodálatos volt

.


.

 ...és tartogatott néhány extrát is:

pl. beépített tusoló

...igaz, csak hideg víz volt benne

főbejárat és....

....privát szoba


csodás panoráma

és nyitott madárröptető

a végére egy képeslapba is beillő kép


Autó múzeum

Bibibiiiii, voltam ám autó múzeumban is
....véletlen pont utamba esett :-)




Link : Pete's Pioneer and Transport Museum / Vintage and Clasic cars.


.

.
*********************************************************************************


                                                    .....ezt meg csak úgy, útközben találtuk :-)

  Persze nem engem (Anikó)

**************************************************************************


...meg ezt a szép fehér amerikai vasat is ....

.
......a motorway-en robogott 80-100 km/h tempóval, csak akkor sikerült utolérnem amikor hirtelen kiállt, mint kiderült lelőtte a vízcsövet azért állt félre az öreg vele, mentek víkendezni :-)


Ja, jut eszembe : angol ezredes lettem...levezettem az 1000. km-em (igen, itt km van nem mérföld)...igazándiból már az 1500-on is rég túl vagyok a rossz kormányos, rossz oldalon :-)


...Bay of Island...

(ez még mindig a delfines környék)


Bay of Island a neve és kb 200-250 km-t kocsikáztunk fölfelé északnak Aucklandból. A delfines túrát követően adtunk kicsit a kultúrának is, elmentünk a  Paihia-i Treaty house -ba.

 Ez az a hely (ma múzeum) ahol 1840-ben megegyeztek a Maorik és az Angolok hogy közösen és egyenlő jogokkal fognak itt élni, érdekes módon itt ez szemmel láthatóan működik is (...)
itt a fekete emberek is dolgoznak, nem segélyen élnek :-)  (...pfff, ez csúnya volt?)

Péntek reggel átmentünk  Kerikeri-be egy tuti kis magán autó múzeumot lestünk meg, este értünk haza Aucklandban. Egész nap (péntek) szakadt az eső, még jó hogy az utazós és nem a delfines napon...ennek az 1 napos esőnek még lesz jelentősége, de azt majd később.

Pahia-ban volt a szállásunk, hazafele megálltunk az Opua Forest -nél, igazi őserdő....ősdzsungel pálma nagyságú páfrányokkal és 10-15 méter átmérőjű  Kauri fákkal.

Peti

http://maps.google.co.nz/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=bay+of+islands+Paiha&aq=&sll=-35.18437,174.164616&sspn=0.407991,0.889206&g=bay+of+islands&ie=UTF8&hq=&hnear=Bay+Of+Islands&ll=-35.323249,173.888512&spn=0.203646,0.444603&z=12  


Treaty house :







Őserdő kauri és más fákkal : 
(Opua forest)



.

2011. január 26., szerda

Swimming with Dolphin Tour / amikor egy álom (félig) valóra válik...

...már két éve is kinéztem magamnak ezt a programot, de akkor nem jött össze...
tegnap viszont  becsekkoltuk, befizettük...alig tudtam aludni, úgy vártuk a másnap reggelt ;)




Reggel jöttek értünk a szállásra kocsival, kivittek minket a kikötőbe, mindezt persze ingyen mert a transzfer is a szolgáltatás része. Az idő csodaszép, már 3 napja perzselően süt a nap vittem magammal a kis békatalpat + búvárszemcsit és pipát ( a fél világon át, itthonról) a közös úszáshoz, és izgultam mint egy kamasz.
Kihajóztunk egy nagy hajóval és nem telt el fél óra sem, már láttunk is delfineket...vadon elő delfineket az óceánba :-)

Még a szervezőirodában mondták hogy azt kb garantálni tudják hogy látni fogunk delfineket, de azt nem hogy be is lehet közéjük menni, de bizakodjunk....a hajón már részletesebben is kifejtették, ha van bébi delfin akkor felejtős a közéjük menetel....naná hogy volt köztük baby, mivel mint azt a későbbiekben megtudtuk, ebben az időszakban bizony ez a természetes, nem sokkal korábban születnek a kis delfinek és nyár elején (az ottani, kinti nyár elején) sosem engedik be az amatőr delfinátorokat a vízbe csak azokhoz a kolóniákhoz ahol nincs újszülött, az meg általában a legtöbb helyen van  (...)
 Így a nagy vágy nem teljesült 100 % -ban, de azért garantáltan így is életre szóló élmény volt, az tuti !
...és az Anikónak sem kellett izgulnia hogy a férje az óceán partjaitól néhány kilométerre haleledellé válik ;-)

Ezek a delfinek ku...a nagyok, nem is gondoltam volna, egy ilyen 1-1,5 méter széles és autónyi hosszú hal (bocsi, cet) elég lenyűgöző látvány. Ugráltak, szaltóztak és szépen lassan követték a hajónkat mintha ez megvolna velük beszélve, fantasztikus volt hallani ahogy szuszogtak és fújtattak a szeleppel a fejük tetején.
A túra közben láttunk a nyílt vízen vmit, ami folyton megtörte a hullámokat és lövellte a vizet,mi lehet az ??? Közösen, mindenki aki fönt volt a hajó tetején (sok hülye turista) megállapítottuk hogy az bizony valami nagy cet...minden bizonnyal egy BÁLNA ! Fotózás és rázummolás 1000-el, vártuk mikor fog végre feljönni és már nem csak fújtatni hanem meg is mutatja magát...erre megszólal a hajó kapitány a hangosbemondóban : Relax, just rocks !  :-)
A túra reggel 8-tól délig tartott, azóta császkálunk itt a környéken, ilyen helyeken jártunk : Kerikeri, Kawakawa, Waipapa es a legjobb, Urupukapuka Island :-)

képek :




.


....van még több is, majd otthon :)

                               
.