Összes oldalmegjelenítés

2024. január 3., szerda

Auckland-komp-Waiheke


Waiheke az a szigete aucklandiaknak, - egy olyan kis nyaraló övezete - mint mondjuk a pestieknek Lacháza vagy Ráckeve...na jó, azért egy kicsit más 😎 ès mint sziget, ebből fakadóan csak komppal közelíthető meg. Mondjuk, ez a kompozás mindig nagy élmény, most sem volt ez másképp. 

indulás az aucklandi hajóállomásról

a város látképe  
teherkikötő a víz felől

világítótorony

megérkezés Waiheke szigetére

Rettentő látványos ami ilyenkor körülveszi az embert abban a harminc percben és azért valljuk meg, egy kompozás az óceánon már önmagában is élmény egy magunkfajta szárazföldi, még tengerhez sem szokott nemzet fiának. Megjegyzés, ez a komp kua gyorsan megy, de tényleg! 

Nosztalgiafaktor. Tizenöt ève volt először hogy erre a földrészre tettük a lábunk. Éppen hogy csak lekászálódtunk a valamilyen európai város-Auckland járatról, vendèglátóink azzal a lendülettel hoztak is ki egyenesen a reptérről hajóállomásra ès tettek fel minket a kompra. Még felocsúdni sem volt időnk az utazás sokkja alól. Kaptunk a kezünkbe egy nyaraló kulcsot, egy a nyaralóhoz tartozó kisautó kulcsát és gyííí, mehettek, majd valamikor jövünk értetek egy hèt múlva. Életünkben akkor találkoztunk először az óceánnal. Tizenöt év telt el azóta, és minden megváltozott. Vendéglátónk már csak egyedül és nem párban fogad minket, a kis hétvégi ház már nincs meg, eladásra került  ès a kis Toyotát ami már akkor is öregecske volt és a házhoz tartozott feltehetőleg már rég megette a rozsda és a sós tengeri levegő. Akkoriban még jóval fiatalabbak voltunk és csak ketten, nem négyen mint család. Az akkoriban népszerű, de közel sem zsúfolt sziget és a strand ma, az akkori önmagához képest jóval felkapottabb és zsúfoltabb (zárójeles, de még így is kihatnak tűnik egy bármely európai tengerparti üdülőhely mellett) és a kis szolid házak helyén gombamód elszaporodtak a modern luxusnyaralók. Csak az óceán és a strand nem változott (...) Ha csak alig két órára, de annyira jó volt ide visszatérni.




Felmentünk a sziget tetejére ahonnan pazar kilátás van és elmentünk arra a partszakaszra és  strandra ahova rengeteg emlék fűz minket. Sok időnk nem maradt a komp indulásáig, vissza a komp és vissza Aucklandbe.







Cherry

 December 22. Itt azért eléggé nyár van 😊



Egyéb, házak

 

A házak és porták itt azért nagy százalékban - mondjuk úgy 95 százalékban, ami azért nem rossz -  szépek és rendezettek. De technikai, építéstechnikai szempontból azért vannak számunkra érdekességek. Itt gyakorlatilag majdnem hogy 100 %-ban a könnyűszerkezetes (fa-osb-gipszkarton) technológiával készülnek a családim kertes házak. Itt ugye nincs tél, itt nem kell nagyon fűteni. De azért kell, de nem annyira mint otthon. Télen itt 8-10 fok a leghidegebb de inkább a 15-17 Celsius, természetesen plusz fokban. Ezért is látni ilyen megoldásokat például az ablakoknál:

.
Lamellás ablak, egy rétegű üveggel :
(egy dolog hogy a fürdőben, de még a nappaliban is)

.

Különböző kilincs megoldások és ablak kitámasztó. Mivel csak egy rétegű az üveg és vékony a keret, nyiklik-nyaklik az egész, nincs semmi tartása, merevsége.

.


De ami a legjobban tetszett az a szennyvíz elvezetések megoldása volt. Nem falon / padlón belül, hanem falon kívül mennek a csövek!!! Hiszen nincs fagy télen sem.  Így aztán tökéletesen látni kívülről is, hol van egy házban a fürdő vagy a konyha.


Auckland, jacht kikötő




Most, hogy vagy harminc sornyi begépelt szöveg veszett el, be kell látnom hogy le kellene szokni erről a fáradtan, késő este pötyögök a telefonommal rendszerről mert ez így nem túl hatékony. Szóval, amiktől az utóbbi napokban szó volt, kb azok adják Auckland központját. Ennek az egésznek az ékköve a jacht kikötő ami kb akkora területen van mint Pesten egy fél kerület.






.


A sky city városrész azaz a torony irányából indulva ki a partra már látszik a kis sárga, régi hajóállomás és a mellette lévő tengerészeti múzeum. Ettől balra kezdődik a szépek és gazdagon játszótere, azaz a luxusjachtok végtelen sora. Beljebb haladva a kis felnyitható sétálóhíd, ami a hajók ki-be mozgásakor egy-egy magasabb árbócos vitorlás esetén felcsukódik hogy kényelmesen elférjen alatta a hajó, jacht. Mondanom sem kell, a turisták és a fotósok egyik kedvence.

Felnyitott és lecsukott gyaloghidak: 



Átsétálva ezen egy újabb kikötő rész fogad minket, elől a nagyobb méretű luxus jachtokkal

Voltak szép sportvitorlások, versenyhajók is:





Közben sétány, kávázókkal és éttermekkel

.


Ez, ez döbbenet nagy ladik volt 😎



...és végül, a környék és annak hangulata néhány képben. Háttérben a Harbour Bridge: