Összes oldalmegjelenítés

2023. december 23., szombat

Hamilton, szállás

 Egy hetes Coromondel - félszigeti túránk lezárásaként, útban már hazafelé, Hamiltonba mentünk és aludtunk mèg egyet.

Az élet nem habos torta!  🙂

Eddigi szállásaink ez a kis túra alatt, mind nagyon jók voltak. Laktunk kiadott családi hètvégi házban, golfpályára nyírt gyepszőnyeges nyaraló melléképület lakásában, kempingben. A hamiltoni címhez érve, már az első pillanat sem volt túl bizalomgerjesztő  és a külvárosi környék sem volt túl elragadó 😁


A bejárat melletti kukák tele voltak, a földön nagy kartonboboz, tele üres üvegekkel.

...majd közel másfél óránkba  telt mire bejutottunk a lakásba. Sehol senki, kódzáras ajtó, de kódot nem kaptunk. Telefonálgatás, majd nagy nehezen sikerült. Majd ez fogadott bent. 





A sütő mocskos, a mosogatógépben még benne a vizes, sz@rul elmosott cuccok, teraszon a tapéta leszaggatva ès az éjjeli lámpával hiába próbálkoztam, nem volt benne izzó.

Kísérőnk és egyben házibácsink egyből mondta mikor mèg csak a kulcskódra vártunk sms-ben, ez "rubbish" menjünk tovább. Aztán bent meg ez 😃 Mondjuk, nem az a fajta piperkőc kis herceg, viszont tudni kell róla, évtizedekig takarítócéget vezettek 🤪

Szóval, úgy voltunk vele, egy éjszaka ezt kibírjuk. Az ágy, ágynemű valamint a fürdő és a türcsik tiszták voltak, de tèny hogy az első fél óránk a konyhába és a teraszon a takarítással telt. Jó hír  viszont, a kertben volt egy tök szép kis hernyó 😃

Az éjszaka is mozgalmas volt, no szerencsére nem nekünk hanem kint az utcán. Felváltva hallottunk kiherèlt kipufogós, dörmögő hangú autókat üveghangon  kihúzatva száguldozni, majd szirénázó rendőrautókat. Szerencsére éjfél előtt megjött az eső és az egész cirkuszt elmosta.

Reggel, annak rendje és módja szerint mi szépen tovább mentünk.

 

Rotorua, Waimangu volcanic valley



Amennyiben még nem lenne sok ezekből a fortyogó kis gejzírekből, a történet végére jöjjön a legtömenyebb ebből.

A várostól jó másfél órányi autóútra van ez a völgy, a hegytetőtől egészen le a Waimangu tóig. Ami s kettő között van az pedig maga a döbbenet. Kezdődik az egész egy kis őshonos páfrány, kauri és pálma erővel, lefelè sétálva a hegyoldalban a kijelölt útvonalon. 




Zárójeles mondat, itt az egesz környékén illik szigorúan komolyan venni azt a figyelmeztetést hogy, ne hagyd el a kijelölt útvonalat. Nem tudod mi sètalgatsz esetleg bele és az hány celsius fokos 😎 Aztán megèrkezel ide: 






Ahol konkrètan egy egész tó - nem kicsi- gőzölög, helyenként fortyog és az egész környéknek kènes, záptojás szaga van. Ès azok a színek! 
Mindenhol a kènes és különböző ásványi lerakódások.




Tovább sétálva, aztán elérkeztünk a 75 celsius  fokon gőzölgő Inferno tóhoz aminek hihetetlen türkizkék színe van.....most....mèg....aztán, van hogy fogja magát ès két -három hónapra átvált méregzöldre  majd vissza.....ès a tudomány a mai napig nem tudja mièrt, mitől (...) 





Tovább haladva az útvonalon a tavakat követően már csak patakká szelidul a dolog, de azèrt a vulkáni tevékenység még itt is nyomon követhető.





Hogy aztán a túra útvonal végén elérjük a Waimangu tavat. Itt lehet még hajókázni vagy a belső terepjáró busszal visszamenni a kiindulási ponthoz.






2023. december 22., péntek

Esti Tv

 


Tessék kulturálódni, mi is azt tesszük!  

Nemzetisègi adás, Maori tv csatorna, angol és maori nyelven.









(videóval) Rotorua, War Memorial park



.

Az előző helyszinek közvetlen közelében van a város központi parkja. War Memorial park, a tóparton. Hatalmas területek, játszótér, díszkertek, szobrok és faragványok meg nèhány egyéb ami engem is megfogott 😉 





Lègi-kikötő,- így, szó szerint- turistáknak jet motorcsónak taxi, veteránautók a bár mellett es a parkolóban. Mi kell mèg? 



.