Összes oldalmegjelenítés

2023. december 30., szombat

Apály

 
A víz ilyenkor akár több métert is visszahúzódik és ahol néhány órával előbb úszni lehetett, ott ilyenkor kilátszanak a fenékről a sziklák. Több száz métert be lehet gyalogolni a bokáig / térdig érő vízben, egészen a hullámtörő korall gyűrűig és hihetetlen, csodálatos dolgokat lehet ilyenkor látni  és találni.











2023. december 26., kedd

Cook Islands, Rarotonga

 


Az óceániai szigetcsoport, egy közigazgatásilag Új-Zélandhoz tartozó, de jelentős önrendelkezéssel bíró, 15 apró szigetből álló szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, nagyjából félúton Új-Zéland és Hawaii között, egész pontosan Amerikai Szamoa és Francia Polinézia szomszédsásában a nagy kékség kellős közepén 2 millió négyzetkilométernyi tengerfelületen terül el. A szigeteknek összesen 11 000  lakosa van, akik főleg a turizmusból élnek. A szigetcsoport 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban szállt itt partra.


Az Északi-Cook-szigeteket lapos korallszigetek alkotják, míg a Déli-Cook-szigetek közt található Rarotonga vulkanikus eredetű szigete. Legmagasabb pontja a Te Manga hegy, 652 méter.

Rarotonga sziget földrajzi koordinátái: d. sz. 21,2335°, ny. h. 159,7800°



Sky tower, Auckland


 Auckland leghíresebb és egyben legmagasabb pontja. Alatta parkolóház, aljába szálloda, benne kilátó, étterem és a lényeg a casino. Igazából üzemeltetési szempontból ez volt a lényeg nem is mint fő turista látványosság, de végül elsődleges célpontjává vált az idelátogatóknak és a város jelképe is egyben.



Elsőnek a 190 méteres szintre jutsz fel, ott van az üvegpadlós rèsz is és ilyen onnan a kilátás a városra: 





Üvegpadló:



Máskor, soknak tűnik az a 4 cm, de most valahogy talán nem 🙂
(38mm vastag üvegen állsz, amire azt írták ekkora nègy cetcentis méretben és vastagságban ugyanolyan erőd mint az ugyanekkora beton)

Sky jump: 
Akinek van elég pénze és még több bátorsága az ugorhat! A többiek pedig mindezt egy képernyőn nyomon követhetik, bentről.



Igen jól látod, a kép bal felső sarkában ott repül a bátor delikvens 😁



2023. december 25., hétfő

Auckland, barangolások

 Itt Aucklandben bárhova is mész, mindig a torony van középpontban, mármint amire fókuszált az ember 😀




Játszótérből sosem elég, a világ összes játszótere is kevés lenne nekünk. Meg jó hogy itt, ilyen környezetben vannak ezek.







Kelly Tarlton's

.

Kicsit esős volt az elmúlt másfél nap, így kerestünk valami fedett programot itt Aucklandban. Megnéztük, megcsodáltuk és közben még a  nap is kisütött.

Ez itt kb a helyi Tropicarium, csak itt vannak s helyi büszkeségükből is, a pingvinekből. (Lent, a dèli szigetreszén vadon èlnek). Elsőként egy kis  múlt század eleji/ közepi dèli-sark kutatók életét bemutatóhoz érkeztünk.





Aztán jöttek a pingvinek: 




.





A többi a megszokott tengeri akváriumok, rája és cápa fölötted a cső túloldalán, stb. Jó volt.