Összes oldalmegjelenítés

2011. január 22., szombat

Lángos

Irén parancsára  őőőő, izé... javaslatára, meglátogattuk a Waiheki hétvégi piacot, nattyon vicces volt.
Gyakorlatilag olyan kirakodó vásár jellege van, mindenki kirakja azt ami otthon már nem kell, saját maga készít, a hobbija stb, stb ....minden szart :-)
Döbbenet mikkel képesek voltak kiállni oda emberek és döbbenet hogy volt aki meg is vette tőlük ezeket.
...a saját készítésű ékszerek csecsebecsék, stb ,ez  még OK, de saját készítésű sajtos szendvics (???) nem vicc ...azt hittem behalok ;-)

Egy vicc jutott eszembe,nem pontosan, de ez a lényege : az angolok azért vannak bezárva a szigetükre hogy nehogy kiszabadulhassanak és azok az angolok vannak lent Délen (Ausztrália, Új-Zéland) akiket már otthonról is kitagadtak....van benne valami :-)

Kerestünk egy magyar csajt aki saját készítésű játékbabákat (baba ruhákat ?) árult, de most nem volt kint, kár, mert szívesen beszélgettünk volna vele. Ellenben volt kint egy nem magyar házaspár akik magyar lángost árultak....9 dollárért (!!!) bakker, az vagy 1200-1300 ft, és kígyózott a sor a lángososnál (igaz, más épkézláb meleg kaja nem nagyon volt).
Namármost, 100 lángos 900 dollár, és 2990-ert (nincs 500 e. ft) láttunk teljesen épkézláb, használható 8-10 éves autókat...japán konténeres (onnan hozzák konténerben a használt vasakat, jellemzően jó állapotú és kevés km-t futott darabok, kizárólag japán belpiacos autók, aki kicsit is képben van ennek a fogalmával annak írom hogy a Nissan Skyliner itt egy kommersz, olcsón megvehető hülye gyerekek autója)


Viszont a komp amivel visszajöttünk Aucklandba olyan k..ua drága (1 car + 2 personal) hogy ha naponta kétszer megteszed ezt a kis hajókázást, akkor gyakorlatilag másfél-két hónap alatt odaadhatod ezt a verdát a hajózási társaságnak :-)

2011. január 21., péntek

Waiheke ( stony batter erőd és Man O War öböl )

 ( 2011.01.21)

Sziasztok,
Írjál Gabi csak nyugodtan, mindent kirakunk a közösbe, hogy mindenki láthassa a bosszankodásodat :-)
Anikó

21-én kirándultunk ismét. Voltunk egy Man O War Bay-en, ez egy óceánpart, ahol anno kikötött valami híres történelmi személy, de már nem tudom kicsoda;-)
Utána egy II. világháborús bunkerben csatangoltunk valahol a dombok alatt, vaksötétben. Kicsit fóbiás volt.
Röviden ennyi :-)
Anikó
...na, nesze neked...így vigyél el egy nőt a világ (másik) végére kirándulni  (...)
:-)
 Peti

Man O War öböl - James Cook kapitány ajánlásával :-)


A sztorik, már itthonról írva: 

....."valami híres történelmi személy"....aztat egyébkent James Cook kapitánynak hívták és 1769-ben járt ottan, pont azon a parton kötött ki a hapsikám :-) miután felfedezte és körbevitorlázta Új-Zélandot
 ( felfedezőútja 1768 és 1771 között zajlott). 
Az elbeszélése szerint, a partról meglátta a hatalmas őshonos Kauri fákat amit tökéletesnek talált a megrongálódott hajóárbócok javítására, elsősorban a Man O 'War hadihajóhoz (a királyi flotta többi hajói az Ironclad, Dreadnought és a Valhalla volt) majd ezt követően jó hódítói szokás szerint a partszakaszt elnevezte Man O 'War öbölnek. na, itt jártunk mi :-)

Link : Az első térkép Új-Zélandról, melyet James Cook készített.


...az a másik izé meg ez volt : 
 fort stony batter 

a dolog lényege az lett volna (többek közt) hogy innen nagyon sok tengeri mérföldre el lehet látni, esetünkben csak elvileg, mert borult szemerkélős idő volt...a fene gondolta volna hogy egyszer járni fogok egy Csendes Óceani II. vh-s katonai bunkerben, izgis volt, nekem kicsit kapargatta a torkom a klausztrofobi 10-15 méterre a föld alatt vak sötétségben (najó, kaptunk elemlámpát de poénból párszor leoltottam, de nem jött be, mert csak én kezdtem el bepánikolni) a kb 1 m széles és 2 m magas betonfolyosó labirintusban bóklászva...
Peti


Bővebben az erődről : 

Lent Délen, Waiheke egy aprócska  sziget az aucklandi Hauraki öbölben. A sziget nyugati vége lakott terület (többségében üdülőházak) közel 8000 fő az állandó lakosa, a keleti végén vegyes települések találhatók, - nagy gazdasági tanyák, farmok valamint szőlőskertek, apró borászok .  Elmondás szerint ez egy híres borvidék.....erről az jut eszembe, a Magyar bor világhíres.....kár hogy csak Magyarországon tudják ezt :-)
Na de vissza a szigezthez és az objektumhoz. 
Csendes, nyugalmas, csodaszép táj ez, és nem utolsósorban csodaszép a kilátás az Óceánra ....igen, körbe-körbe mindenfelé a messziségbe, ugye kapirgálod már ? 
Igen, ez egy erőd, egy védvonal rendszer része az Óceán parton, dombok és lankák közt elrejtve egy apró kis szigeten. Ez a védvonal volt hívatott megvédeni Aucland városát a tengeri támadásoktól és lassítani, feltartani azokat.

több méternyi vastag betonfalak


az ágyúfészek karéja
 A harmincas években már felmerült az igény az építkezésre, de döcögve mentek a dolgok csak 1939-re készültek el a konkrét tervek. Aztán földünk ezen távoli részét is elérte a második nagy világégés és amikor már '40-'41 körül megjelentek a német naszádok az és fosztogatták Új-Zéland partjait, szigeteit már rohamtempóban ment a vakarózás, csak meg kellene azt a védelmi vonalat építeni. Ezután még jöttek a Japánok molesztálása is 1942 végén '43 elején, nos ekkor már épült ez az erőd....1944-re készült el. Az alagutak és a föld alatti kamrákat  kézzel bányászták és ásták ki, zsaluzták a falakat és a mennyezetet, majd betonnal öntötték ki. Betonacélt nem használták a hiány miatt, mivel akkor már javában folyt a háború és acélból akkoriban igencsak nagy hiány volt. Máshova is kellett az : harckocsikba, hadihajókba, stb, stb.

a lövegtorony helye, jól látható a forgatókocsi síne




kijárat a földalatti folyosóból és lövedékek
 Mivel  háború menete azon a környéken csendesedett, csak két fegyver került beépítésre a három ágyúfészekbe, egy 1944-ben és egy 1948-ban. A 9,2 inches ágyúk 360 °-ban elforgathatók és akár 35 °-ig felemelhetők voltak. A harmadik fegyvert már le sem szállították mert '44-ben a háborús kabinet visszavonta a megrendelést. Minek is építették volna be, azzal a kettővel sem  lőttek soha (!!!) kivéve tesztelési és képzési célokra. Az ágyúkat 1961-ben leszerelték és vashulladékként értékesítették, a területen a hadsereg mentesítette a veszélyes tárgyakat, és a fegyvereket és lőszereket is mind elvitték . 

több méterrel a föld felszíne alatt


látótávolság, na az van bőven !


A következő évtizedek a maradékok széthordása, lepusztulás és jogi / tulajdonosi viták jellemezték. A nehezen megközelíthető területet mind több és több új út és útszakasz fogta közre így egyre jobban megközelíthetővé vált már mindenki számára. Mint minden kicsit is érdekes helyet, épületet, ezt is hamar felfedezték maguknak a turisták.
Aztán elérkeztek a kilencvenes évek, védetté nyilvánították az erődöt és felújítására különítettek el pénzt a hatóságok. Rendezték a vitás tulajdonosi jogokat, egy alapítvány kapta meg az (épület?) építmény kezelésének jogait és ma már szabadon látogatható.
Hogy hogy képzeld el mégis az egészet ?
Van három szemölcs, mindhárom összekötve kis folyosókkal a föld alatt egy dombokkal teli kis szigeten. A sziget nem nagy, de mivel az Óceán fölé emelkedik és még dombocskák is vannak rajta (a 3 legnagyobb domb rejti a 3 forgatható óriás ágyút) lentről, a vízről semmi sem látható mindezekből. Csak egy kopár dimbes-dombos sziget, legelésző birkanyájakkal és szőlősökkel valamint néhány fával. Viszont a dombról jó időben szabad szemmel is tökéletesen el lehet látni nagyon sok tengeri mérföldre... gonosz kis dolog ez !
Szerencsére ma már csak egy katonai / technikatörténeti emlékhely és lehet hogy vérfagyasztóbb és csalogatóbb lenne a turisták számára hogy halomba lőtt katonák hűlt helyén és vér áztatta domboldalakon sétálgathatnak a belépő leperkálását követően, esetleg ha letekintenek a partra még láthatják az olajat pöfékelő német/japán naszád tengerfenékre juttatott példányait megspékelve egy-egy rozsdás hajócsavarral, -nos, az igazság az hogy ez egy olyan világháborús bunker ahol harci tevékenység alatt még egy árva kis pukkanás sem történt, nemhogy látványosan borzongató csatajelenet. De talán ez jobb is így ....legyen világbéke és ámen meg minden jóság ami cép :-)

dombok, ágyúk, folyosók



csak a vaku villanásakor volt ilyen világos, ezt leszámítva vak sötétség volt

2011. január 20., csütörtök

..oppácska (...)

ahhoz képest hogy én egy család és a barátok részére írt blogra gondoltam, elég érdekes adatokat találtam itt :-)

a blog nézettségi adatai országok szerint :


Magyarország
112
Szingapúr
42
Németország
12
Új-Zéland
12
Ausztria
1
Amerikai Egyesült Államok
1

Képek : fák és erdők


.


.


Waiheke / ebéd / egyebek

Tegnap sokat strandoltunk, csak a déli órákra mentünk be mert az már nagyon durva volt.
Bementünk a helyi madaras-Teszkóba valami olcsó kajáért, vettünk is közel 1 kg friss kagylót, mert olcsobb volt mint otthon a csirkemell kilója, kb pont a fele :-)
Tehát az olcso, gyors ebéd amit én csináltam (!!!) a következő volt : fehérboros kagyló, édes-krumplival pirítóssal...

friss cseresznye, gyömbérsör, kagyló és édeskrumpli , - háttérben a kerti a "gazok" azaz óriáspáfrányok

...nem lehetett panasza rám az Anikónak :-)

Ma (jan.21) kicsit kevésbé gyilkos a nap, kirándulunk itt a szigeten mert a strandra (napra) valahogy most nem igazán vagyunk kíváncsiak. (nem tudom hogy, de nekem még a fültövem is leégett tegnap a napon)

Irén küldetett velünk egy itteni ismerősének karácsonyi ajándékot, igen jól látja a kedves olvasó, - karácsonyi ajándékot...
...napsütésben, rövid gatyában vittük a kis csomagunkat ami piros rénszarvasokkal és hópihékkel volt díszítve, kicsit röhejesnek éreztem a szitut, de itt ezeknél ez a természetes tehát : no para.
Egy benzinkutas hölgynek vittük aki Maori és 150 cm magas volt, ennek csak azért van jelentősége mert itt minden maori 2 m-es tagbaszakadt debella :-) Na mind1, nagyon örült neki (bár, ki sem bontotta) cserébe viszont eligazított minket miket nézzünk meg itt a szigeten a maradék két-három napunkban amit még itt töltünk.

Ezt követően autóval megyünk vissza Aucklandba, azaz keresztül Aucklandon...na, az még izgalmas sztorinak ígérkezik (...)

(Peti)

2011. január 18., kedd

New-Zealand, Auckland, kompozás Waiheke-re

Megérkeztünk, kedd  délután 3 körül (otthon ez kedd hajnal 3 óra) minden rendben ment !

Irénék felvettek minket a reptéren, gyors kaja, csomagok átcsoportosítsa és irány a komp. Ez vitt át minket Waiheke-re, ez egy kis sziget az aucklandi Auckland Öbölben, a város üdülő / hétvégi házas szigetének lehetne mondani.
Rossz idő volt itt Aucklanden, kicsit esett és nagyon fújt a szél. Felültünk a kompra a két kis pesti hülye-gyerek, mit sem sejtve ...aha, ahol nagy szél van ott nagy hullámok is, az Óceánra ez pláne érvényes...no, mi ezzel nem számoltunk :-)
Képzelj el egy tihanyi komp formájú hajót csak a középen álldogáló autók nélkül, szorozd meg a méretét kettővel, a tihanyi hajó utazási sebességét is szorozd kettővel, de talán 3-al is, és mindehhez adjál még hozzá olyan 2-3 méteres hullámokat. ...amíg csak szemből kaptuk és "csak" fel-le irányban ingáztunk métereket az még vicces is volt, de amikor a hajót a hullámok oldalról, esetleg srégen, szögből támadták...na az volt a durva....nattyon durva (...)
Ja, a lényeget nem mondtam, hová kell ülni viharban egy hajón?
Ki a tatra, a hajó seggébe a félig nyitott részre :-) Bemenni már nem tudtunk (mertünk) a zárt részbe mert felállni nem tudtunk és a székemet sem volt kedvem elengedni, gondoltam ha most felborul a cucc, biztos megkapjuk a Darwin díjat, a két balek aki több mint 22 órát volt a levegőbe, mégis a vízbe fulladnak bele :-)

szemerkélő esőben, itt még "kicsik" a hullámok mert a védett öbölben vagyunk....megyünk ki onnan (...)

mondom, csak mi ültünk kint a hajótaton :-)

Kompról le, Waiheke buszra fel, a buszos a ház kapujában tett le, hogy ne kelljen sokat cipekednünk. Köszi! (...)
Este még lesétáltunk a viharos Óceánt meglesni, majd hullafáradtan estünk az ágyba (ja, én Szingapúr és Auckland közti gépe(ke)n 1 percet sem tudtam aludni, így vagy 22-24 órája fönt voltam már ekkor). Sebaj, mára már jól kipihentük magunkat.
(Peti)

Egyébként meg ilyen ott egy kompozás ha nem háborog az Óceán és csodásan süt a nap :


.

.
Hello,

Ma 01.19.szerda van.
Elég sokat sikerült ma aludni, végre nem ugattak a kutyák csak a bodobácsok ciripeltek, vagyis igazi nevükön a kabócák. Utána elmentünk kocsival kirándulni. Itt bal oldali közlekedés van jobb oldali kormánnyal. Peti eleinte az ablaktörlőt kapcsolta be index helyett, én meg mindig a jobb oldalra akarok beülni, mint otthon amikor nem én vezetek :-) Itt én nem nagyon szeretnék vezetni. Azt sem tudom hirtelen merre kell körülnézni mikor átmegyek az utcán...
Szóval kocsikázunk. Ma felvettünk egy stoppos srácot, a végén ő mondta nekünk hova/merre menjünk, mert nekünk sok fogalmunk nem volt róla, csak mentünk amerre láttunk...szóval ő elhozott minket a könyvtárba, ahol most éppen írok nektek.
Nemrég ettünk két óriáshamburgert, Peti fish burgert evett, szerintem majdnem egy egész sült halat belegyömöszöltek:-) Mindezt az óceánparton fogyasztottuk el egy csomó madár (Sirályok, Albatroszok) társaságában, akik csak a leeső falatrokra vártak.
Az idő ma már napos, de eléggé fúj a szél, még nem mentünk be a vízbe. Sok szörföst láttunk, nekik nagyon kedvez az idő.

Voltunk ma szép nemzeti parkba, kicsit sétálgattunk...bár az egész sziget maga egy gyönyörű nemzeti park anélkül, hogy ki lenne jelölve.

Még kicsit kirándulgatunk, aztán lemegyünk a házhoz közeli partra.
sziasztok,
(Anikó)

Egy nem barátságos Óceán :



.
...a képek nemigazán adják vissza, DE  a baloldali kép alja-közepén a homokos part szélén láthatók apró kicsi kis pálcikák, na azok ember nagyságú keritésoszlopok, kéretik ezekhez viszonyítani a háborgó tenger hullámait  ;-)                                                                                                                    

Egy napsütéses Óceán  :




Waiheke, onetangi beach.


.
 ...néhány kirándulós  kép :                                                                                                               

szőlőskert

domboldal és óceán


Palm Beach Hall.

2011. január 17., hétfő

Képek (hamarosan)


Képeket nemsoká teszünk fel, csak még sem idő, sem energia nem volt a dologra, Imrének van itt laptopja, az is segít kicsit a dolgon csak idő kellene rá vmikor
még ott sem vagyunk, de már félig betelt egy memokártya a fotómasinán :-)   


*************************************************************************

go to Bribsbane

...becsekkoltunk és már a tranzitban vagyunk, hamarosan elhagyjuk Singapore-t.
 Ausztráliába gépet váltunk és megyünk Új-Zélandra.
Innen most késve indulunk, remélem az átszállásnál nem lesz ebből gond.
Miután megérkeztünk a végcélhoz, egyből átmegyünk Waiheke-re, valszeg egy darabig nem találunk internet lehetőséget, de majd kiderül.

Legyetek jók és lapátoljatok sok havat :-)

Anikó, Peti, Imre

Szingapúr - kirándulás (az odafelé úton)

Sziasztok!
A mai napunk így zajlott. Felkeltünk a légkondis szobánkba reggel 8 után, reggeli, majd 11-kor egy buszos kirándulásra mentünk. Kb. 2-3 órás utat tettünk meg a városban...


felhőkarcolók panorámája az emeletes buszról fotózva


Marina öböl és a resort hotel látképe

China Town

... botanikus kertet, Kínai negyedet, shopping negyedet érintettük. Utána felültünk a Singapore flyer-re ami egy nagy óriáskerék (pl.: Londonban a London Eye) a Forma 1 pálya felett forog :


.




LINK :
 infók, érdekességek a wikipedia -ról : Singapore_Flyer 



A Singapore Flyer egy kabinja, fönt a csúcson :-)

.


Singapore Flyer alatt kanyarog a város  Forma-1 -es pályája is


.
Utána visszajöttünk a hotelbe, és nagy szerencsénk volt, mert utána kb 15 perccel elkezdett zuhogni az eső, most is szakad, de most is jó meleg van. Fogunk meg egyet kajálni az utcai kifőzdékben. Ezt követően pedig lassan megyünk a reptérre és folytatjuk az utat.
Anikó


......b@kker, ma sétáltam a szingapúri F1 -es versenypályán , de igazából már tegnap este is sétáltunk rajta csak akkor még nem fedeztük fel hogy min  sétálunk + akkor este volt, mi meg marha fáradtak :-)

Ezt a mai buszkirándulást jó hogy összehoztuk, mert ezt bizony vétek lett volna kihagyni !
Nyitott tetejű emeletes busszal mentünk, persze legfelülre ültünk, fotóztunk sokat, láttunk sokat és szépet.
Kínai, Indiai és bevásárló negyedet, felhőkarcolókat százszámra (!!!) valamint F1-es pályát a boxutcával, kínai piacot mindenféle herkentyűvel, stb, stb.

Peti

kacsahajó turistáknak

Étkezési élmények (...) :

....megjöttünk a kajálásból....én szeretem a kínai kaját és a tengeri herkentyűket is, de ez a kettő ötvözete volt és így, egy kicsit már sok is :)
tengeri uborka levest ettünk egy kis kínai kifőzdében ahol csak mi voltunk fehér emberek (igaz ha belegondolok, nem csak ott...még sok más helyen is, itt ).
A tengeri uborkában az a jó hogy amikor még él akkor is egy igencsak gusztustalan lény ... ergo, a leveses tálban sem sokkal szebb :-)
hoppsz, most jöttek értünk visznek minket ki a reptérre

Peti