Összes oldalmegjelenítés

2013. február 23., szombat

Ajtózár, lakat, beidegződések és rendőrség...

Első esténken , úgy éjfél körül arra döbbentem rá, hogy állok az ajtóban és aggódva keresem a zárat belülről......itt nincsenek kerítések sem, és a dupla tolóajtónkat csak kívülről lehet bezárni, ha esetleg elmész kirándulni vagy a strandra....este belülről nem.....hülye egy világhoz szoktunk mi, ha attól érzem magam "rosszul" hogy este lefekvéskor nem tudom magamra zárni az ajtót (....)

...a bolond kelet-európai.... azért a függöny mögé még eldugtam a kisszéket a bejárathoz........hátha, sosem lehet tudni (....)

Ja, a szééééééf!
Széf? Az van!
Van széf a szobában az értéktárgyaknak, készpénznek, stb, stb.  Egy 25x25 centis fa dobozka, 2o mm-es bútorlapból barkácsolva és  az ajtaján egy olyan ráhajtható budizár, kicsi kis kínai lakattal, ennyi :-)
Reszkessél hülye magyar, még itt is A PARADICSOMBAN, nesze :-)


Holnap  megyünk a helyi rendőrkapitányságra, ki kell váltani (minden turistának) a helyi jogsit az autóbérléshez mert csak azt fogadjak el......hogy miért?????

Itt a szigeten (egy blog szerint) öt azaz 5 százalékos a bűnesetek aránya, ennek nagy többsége az ittas vezetés, az itt a legnagyobb problémájuk hogy egy-két helyi csávó esetleg turista, letol hármat / négyet ebből a dobozos löttyből amit sörnek hívnak itt, és hazakocsikázik néhány kilométert, mindezt egy összesen 29 négyzetkilométeres szigeten.......én meg zárom az ajtót  a teraszon, wazzze :-)

P.

2013. február 22., péntek

Rarotonga - az első teljes nap

Épp egy gekkót kergetünk ebben a pillanatba ki a szobánkból :-)
A szobánk mögött kókusz fa, datolya pálma, banánfa és 10 méteres bambusznád van. Valamint madarak, kutyák, macskák, kakasok, tyúkok, csibék vannak.Nem vicc ! Reggel kakaskukorékolásra keltünk, hogy a fene enné meg a dögöt! MINDEZ EGY APARTMANBAN :-0

Ma a strandolásról szólt a nap főként. Nézegettük a korallokat és a színes halakat. A part és a környezet csodaszép, igazi képeslap feelingje van a dolognak :-)

A sziget 29 négyzetkilométer, körben fehér homokos part, középen egy hegyvonulat, legmagasabb pontja  Te Atu Kura, 638 méter magas, ezt leszámítva alig nyúlik ki az egész  sziget 1-1,5 méterre az óceánból. A középen végigfutó  meredek és csipkés hegygerinc hihetetlen látványos, gyakran a felhők ráereszkednek a tetejére és akkor még hozzá kell venni az óceánpart látványát a fehér homokkal valamint a kókuszpálmák és más pálmák sokaságát és a partszakasztól 50-150 méterre a hullámokat folyamatosan megtörő korallszirtekről még nem is szólva.......hihetetlen szép hely, képeslapokra illő (...)


Az emberek kedvesek, a lakosság 85 % -a polinéz. Minden hölgy hajában minimum 1 virág van (ha a turistákból, vendéglátásból él, ha nem)  de gyakori a virágfüzér a nyakban vagy a fejükön is  :-)
vicces, de nem ritka a virággal díszített férfiember sem :-)
Ami még furi, itt mindenhol háziállatok vannak,  az apartman házaink közt (kis faházak, barakok) az étteremben a recepción, de az utcán és a strandokon is......itt a szállásunkon van tyúk/kakas, kutya és macska...ez utóbbi kettő bele is van írva az információs könyvünkben, hogy hívják őket, ne etesd és ha hiányzik az otthoni házi kedvenced, dögönyözheted ezeket...csakhogy a gyakorlatban ez úgy néz ki hogy itt a szálláson ahol nincs kerítés (gyakorlatilag majdnem sehol sincs) naponta 6-8 kutyával találkozunk, 2-3 macskával és egy komplett baromfiudvar szambázik a kertben az ablakunk alatt.....ha lemegyünk a partra tuti ott is összefutunk 3-4 ebbel, gyakran csapatban jönnek :-) Félni nem kell, mind barátságos és bár nem tudni van-e gazdájuk, nem keltik kóbor állat  benyomását és ők keresik az ember társaságát

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

A tények:
Cook szigeten vagyunk, Rarotongán :-)
A repülő 2-szer 10 percet keringett még a levegőben, mert valamiért nem tudott leszállni. Később úgy tűnt, hogy nagyon kicsi a reptér, talán egy pályás. Párás fülledt meleg és esős idő fogadott minket. No meg a szállásunkra fuvarozó néni, aki rögtön egy illatos virág füzért aggatott az Ő vendégei nyakába. Erre mondhatjuk, hogy tiszta Hawaii.(ősi polinéz szokás, a vendégek fogadásakor...az ellenségeket meg gondolom jól megsütötték és megették :-))
Jó helyre születtek az itteniek. Bronz bőr, jó nagydarab népek, a nők hajába sokszor a helyi jellegzetességnek megfelelően nagy virág tűzve.
A rikító színek, virág minták bátran viselhetőek itt, nem ciki a giccsparádé.
A part gyönyörű, pálmafák, kókuszdiók lehullva szerte-szét, fehér homok tárul az ember szeme elé.
(Anikó)

Többismeretlenes egyenlet

 international date line ;-)

Ki volt jó matekból?

Ha elindulsz  A-ból febr. 22-én 11:25-kor és megérkezel B-be 21-én 16 órakor (3 óra 50 perc repülést követően) akkor előre mentél a múltba és nem vissza a jövőbe?
 És ilyenkor Bp-en hány óra van?

Történetesen az A pont Auckland, B pont Avarua. De egy nappal hamarabb érkeztünk, mint indultunk?
VÉGRE,  fiatalodunk! És nem kellett hozzá lecserélnünk egymást két-két fiatalabbra. Ráadásul aludhattunk még egyet és újra 22-e volt :-)

Na de hány éves Pistike?



                                    

.

2013. február 21., csütörtök

Ismét angol tudás

Üzenem az összes angolt tanulónak, hogy a mi angolunkkal elmehetünk melegebb éghajlatra, (mondjuk ide ahol mi is vagyunk), hogy rendesen (???)  megtanuljuk kiejteni a szavakat. Egyszerűen katasztrófa mennyire nem lehet őket érteni.



Mi nem people vagy personok vagyunk, hanem srácok- gay-ok gyakorlatilag bárhol és bármikor,
 - a How are you (hajjú? )-ra nem kell válaszolni semmit!
- a Rocky Bay az roki baj, az other way there az ata vaj teeár.
A pénztáros kérdezte a bótban, hogy adjon -e számlát, ezt 3szor kérdeztem vissza, hogy mit akar, és a számlára mutatott valami "birthday szerü szót ismételgetve, de  egy blokkra / számlára mutatott.... Mondtam nem kell.
Szóval kedves angol tancsik, üzenem innen nyelvvizsgával és nagyon sok év nyelvtanulást követően,  azt sem tudom mit gagyognak ezek!!!
 :-)


Anikó

bonus track - Cook Islands

Most lehet hogy pár napig eltűnünk, valahová.....valahová a világ végére....ezért  lehet hogy nem leszünk olvashatók pár napig......

Hogy hová ?

Nos, ide :
  Cook -Szigetek a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Samoa (pago-pago) és Francia Polinézia  között található. A szigetcsoport 15 szigetből áll, ebből 2 lakatlan. A legnagyobb szigete Rarotonga ami egy hajdani vulkáni hegy maradéka, legmagasabb pontja: Te Manga, 652 méter. A többi  csak apró szigetecske, van köztük alig néhány négyzetkilométeres, van ami csak egy kis korallzátony és van ami csak egy vékonyka kis atoll. Ezek jellemzőjük hogy csak alig pár méterre emelkednek ki az óceán szintjéből. A teljes szigetcsoport 2 millió négyzetkilométernyi tengerfelületen terül el (!!!)
Olyasmi neveket lehet olvasni a szomszédjai közt mint pl. Tonga (a nagy dagi királyukkal),  Salamon szigetek, Vanuatu, Baker szigetek, Kiribati. Fölfele (Japán irányába) Jhonston atoll és Hawaii, balra (Ausztrália irányába)  Új-Kaledónia, és Pápua Új Guinea....szóval ez már eléggé lent van a térképről :-)

A szigetekről először 1595-ben adtak hírt spanyol hajósok, de igazi felfedezése James Cook kapitány nevéhez fűződik, aki 1773-ban szállt itt partra és jó hódítói szokás szerint gyorsan el is nevezte magáról a szigetet, a felfedezőről elnevezett szigetek 1888-ban brit védnökség alá kerültek majd 1901-ben átengedték Új-Zélandnak, 1974 óta szabadon társult állama, a kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként önálló kormányzata van a szigeteknek.

És akkor most két érdekes olvasmány a szigetekről hogy egy kicsit hangulatba jöjjünk :-)


Az első, egy olyan ember élete aki önként és dalolva vállalta hogy egyedül éljen egy mindentől elzárt, világvégi szigeten...nagyon tele lehetett a töke mindennel :-)
http://vadonszava.blog.hu/2010/06/01/egyedul_egy_szigeten_1

A második történet az öreg Marstersről szól aki annak idején felkapta a nejét és annak nővérét és kihajóztak a szigetek egyikére.
Hogy mi lett ebből a sztoriból mára ?
Valószínű dögunalom és valamivel eltöltötték az időt ott, (édes)hármasban.....napjainkra a Marsters bácsi leszármazottainak száma már ezer körül van Cook szigeteken :-)
http://www.pappito.com/2012/07/27/palmerston-island/#more-7892

Ismét MOTAT, ZOO és egyebek :-)

...ez már bevált recept, MOTAT (ottani Közlekedési múzeum) ezt követően az Állatkert és most a MOTAT frissen elkészült Repüléstörténeti részlege + az ezeket övező hatalmas park

(rengeteg képet csináltam, most csak egy-kettő)













Isten éltessen benneteket :-)



Szerda - vissza Aucklandbe

Szerda reggel felültünk a buszra, ki a komphoz, ismét az aucklandi hajóállomás következett, ismét két óriás óceánjáró hajó, de most a sztori máshogy ment tovább, vendéglátóink kivágtak az újságból kuponokat, ingyenes hajókázás egy mangrovés folyódeltához, ott ebed (ezt fizetni kell).

 A hajócskánk röhejesen kicsi volt a közvetlen közelében álló óceánjáróhoz képest :-) és teles teli volt nyugdíjas papokákkal és mamokákkal.....én mar vártam hogy jön az ingyenes termékbemutató (extra paplan, konyhai eszköz, üdülési jog, stb, stb) de szerencsére ez most nem volt.
Zötyögtünk vagy  2 órát, kajáltunk, majd vissza ismét 2 óra zötykölődés. Viszont jó volt és láttunk sok szép érdekes hajót, vitorlást :



...öt perc séta Aucklandban, mert mar vart a kishajó :





.....nem ez, az ott lent...az a kis fehér :


....egy sarkkutató hajó (déli sark) :



....és egy verseny-vitorlás :


...az óceánjárók :







....ja persze, és volt a kirándulás is :-)




Marosnak, Zsoltinak és a friss apukának





on the beach :-) (Waiheke - Onetangi beach)