Összes oldalmegjelenítés

2016. december 10., szombat

Hot Rod garázs és Autómúzeum




Véletlenek összejátszása, hogy amikor én külhonban járok, főleg amikor ilyen messze mint most, szóval akkor mindig, véletlen szembe jön velem valahogy egy-egy autós rendezvény, találkozó, múzeum.....mondom, ezek a véletlenek.



Így esett meg ez a csúfság most is. Hipp-hopp, hát nem egy Új-Zélandi Hot-Rod építő műhely nyílt napján találtam magam? Skandalum!
Szóval olyasmit képzelj el mint az agyonsztárolt Gas Monkey Garage Amerikóból, csak ez itt most helyi cucc és sokkal emberközelibb mint az az amerikai felfújt. Az autók és a műhely viszont simán hozta a színvonalam mint amit abban a sorozatban látunk a Discovery-n.








Ezt követőn a természet feletti csodák és véletlenek tovább feszítették a húrt, mert  a Hamiltonban található Classic car múzeumban találtam magam. Furcsa dolgok történnek mostanában itt, lent délen :-)  







Hobbiton Movie Set (Matamata)

Hobbit falu - Gyűrűk Ura forgatási helyszín



Rögtön tisztázzunk pár dolgot még az elején, - most egy olyan bejegyzést fogsz olvasni aminek szerzője (nagyon) nem nevezhető kockának, (nagyon) nem jött lázba és nem állt sorba meghatottan egy-egy mozibemutatón a kassza előtt egy új epizód bemutatásánál, nem olvastam rojtosra a könyvet, de ha igazán szívemre rakom a kezem, szerintem ha láttam két részt a Gyűrűk Urából (azt is részletekben mert sajnáltam azt a 2-3 órányi időt végig ülni egy seggel, ezért csak apránként amikor ráértem) akkor elég sokat elmondtam a dologhoz fűzött viszonyomról.
No, akkor, ezek után vágjunk bele :-)


Azt ugye tudjuk hogy a Trilógia világsiker lett, kicsit furcsán olyan huszadik, huszonegyedik századosan, az alapművet, J.R.R. Tolkien művét sokan szerették és olvasták, de egy Hollywood-i filmnek (Trilógiának) kellett eljönni ahhoz hogy elsöpörje a világot és milliók ismerjék meg, rajongjanak érte. És igen, Peter Jackson itt forgatta Új-Zélandon, ezen a forgatási helyen, azaz az abból kialakított turista látványosságban jártunk tegnapelőtt.
Jelenlegi törzshelyünkről Rotoruáról mintegy százvalahány kilométerre kocsikáztunk Gábor barátommal, anya és a gyerek most a szálláson maradt. Befizettük a zsugát, majd betértünk a shop-ba. Na, akkor megint egy kis kitérő. Tudom egy olyan ember aki rozsdás vasdarabokat gyűjt, komoly összegeket ad olyan rozsdakupacokért amit más még bottal sem piszkálna meg és ingyen adna oda a lomis cigányoknak csak hogy eltűnjön a cucc otthonról, - szóval jobb ha egy szót sem szólok....és igazából megértek én mindenkit és elismerem ha valaki időt, pénzt, energiát (a családja türelmét) áldozza egy hobbiért.......de b@kker, már itt a shopban, már itt mindenki hülye körülöttem??????????





Ezek  úgy lépkednek a polcok közt húsz centivel a föld fölött  mint aki herbálra viccescigit szívott mindezt leöblítve félliter jófajta pájinkával. Alig pár méterre mellettem egy csaj (normál, felnőtt, tudatával és tetteivel 100%-an tisztába lévő nagykorú állampolgár) tetőtől talpig tünderuhába öltözve, műanyag kis íjjal a hátán libeg a sorok közt és közben boldog-boldogtalannal elcsacsog ruhakölteményéről mit hol és mennyiért sikerült megvenni, mit csinált saját kezűleg, stb, stb (.....)
 Az emberek boldog vigyorral a képükön állnak sorban a kasszánál mindenféle aranyáron mért kacattal a kezükben és egy üveg vitrinnél ahol  100-200 és 350 dolláros figurák, diorámák (20 centis babák, bábok wazzze, érted?) vannak, könnyes szemmel állnak és sorban állnak hogy fényképezhessék ezeket a vackokat.....döbbenet.....agymosottak..... és akkor még csak a shopban voltunk (...)


Szóval kedveseim, ha ezek után esetleg, talán, netalántán a közeljövőben hazaviszek valami rozsdás és lepukkant roncsot ami talán még be sem indítható, senki nem merjen nekem szólni egy rossz szót sem és még véletlen sem jusson eszébe megkérdezni azt hogy "te ezért pénzt adtál?" mert akkor én csak annyit fogok mondani: Hobbit



Letelt a fél óra amit amit a buszra kellett várni. Ja, hogy nincs más várakozóhely csak a shop és annak terasza, micsoda véletlen (...) fel a buszra az idegenvezetőnkkel. A buszon ordító hangerővel rákezdett valami zene, amire én éles eszem járásával egyből levágtam hogy ez csak is a film főcímzenéje lehet.....mondjuk, ebben az is sokat segített hogy néhányak már szinte törölgették a szemüket :-) Zene mellé kis videó, ismertető, stb,  majd megérkezés néhány perc múlva. Csodaszép, de tényleg csodaszép környezet, kis ösvények. Két oldalt a domboldalakba vájt hobbit házak....jópofák, aranyosak...tényleg. Mindnél az idegenvezető csaj 5-10 perces monológot tart, olyan beleéléssel és áhítattal mintha a londoni British Museum-ban járnánk. Ez itt Zsákos Frodó háza, ez itt Gandalf tanyája.....mittudomén. Ha három házat láttál, mind láttad.....szerintem.  Nos, itt van vagy ötven (...) Én személy szerint 15 perc alatt (fényképezéssel!) lezavartam volna az egyébként 2 órás túrát, de nem. A csoportot elhagyni és fűre lépni tilos!






A táj és a hobbit falu kidolgozása, részletei valóban gyönyörűek. Mindenki fényképezkedik, mindenki örül.....én unalmamban már a selfi-botos agymosottakat fotózom és röhögcsélek magamban :-)






Elérkeztünk egy táblához : Green Dragon
Itt mindenki transzba esik és vadul fényképezkedik. Én, pironkodva tudatlanságomon, nagyon halkan és szemlesütve kérdem Gábor barátomat, mi ez a Zöld Sárkány?


Nem írok hangsúlyról, nem írok tekintetről csak annyit, elárulta nekem, felvilágosította sötét elmémet,  - ez egy kocsma! A film szerinti kocsma, sok jelenetet forgattak itt mert ez volt a Hobbit falu fő helye és egyébként is a hobbitok abból élnek hogy mézsört készítenek......mi meg most bemegyünk oda és sört (mézsört, gyömbérsört, barna sört ééééééés alkoholmenteset) kapunk ha szépen kérünk......uhh, bazzz, kész, vége, ez tiszta orgia!








A táj és a hobbit falu kidolgozása, részletei valóban gyönyörűek........ja, ezt már írtam......túránk véget ért, a busz vissza vitt minket a kiindulási pontra (shop-bázis).  Beültünk a kocsiba és könnyes szemmel búcsút vettünk a helytől.....én meg persze levezettem még azt a százvalahány kilométeremet hazáig.

Aki esetleg a másik szemszögből (tudod, az agymosottak) is elolvasná az itteni élményeket, azoknak ajánlom figyelmükbe a Gabi blogját is.....lehetőleg a kettőt közvetlenül egymás után :-)

2016. december 9., péntek

Rotorua

a szállásunk


Egy pár napra lejöttünk ide, Aucklandtól délre, dél-keletre. Rotorua lényege hogy gyakorlatilag egy évmilliókkal ezelőtti vulkán tetején ül a város és ennek több kézzel fogható/látható jele is van. A tó ami egyébként hatalmas, állítólag maga a beszakadt kráter volt ami feltöltődött vízzel és akkor ott van még a "Te Puia" park. Ez egy gejzíres, gőzölgő és bugyogó marha büdös kénszagú terület, ahol csak a kijelölt területen szabad menni mert mert ha nem így teszel, könnyen megfőzheted a bokádat egy rotyogó kénes pocsolyában, a park másik részén pedig egy hatalmas thermál-fürdő (wellness-fittnes-gyógymasszőr) komplexum van, szállodákkal és mindenfélével. A témánál maradva, ami még vicces látványosság volt a városba, ezek a kitörések, rotyogók természetesen nem maradnak a park kerítésén belül, mindenhol vannak.....a kutyafuttató mellet a városi parkban, a rugby pályán, a kertekben-udvarokon (!!!).  A nyilvános részeken körbekerítve, kitáblázva de az udvarokban sokszor csak úgy magukban gőzölögnek az kert egy-egy pontján, de láttunk olyat ahol pont a léckerítés alól tört fel, kénsárgára festve azt.
Kempingünkben ahol vagyunk, van három thermál medence, természetesen ezt a vizet is a természet melegíti és igencsak tojásszaga van.....mondjuk, ezt nem szokott minket abban visszatartani hogy órákat áztassuk magunkat esténként :-)  



2016. december 7., szerda

Auckland, villámlátogatások


A megérkezést követő két napot is itt töltöttük, az első délelőtt ismét vásárlással kezdődött, pelenka, bébikaja, stb amik a a piacon nem voltak majd délután be a városba az "arany háromszögbe" azaz a ZOO-MOTAT(közlekedési múzeum)-Repülő Múzeum szent háromsága :-)
 
Link, korábban ugyanitt: http://indulunk.blogspot.hu/2013/02/ismet-motat-zoo-es-egyebek.html








Mindez egy csodálatos parkban. Első délután csak a repülős részre volt már csak idő másnap néztük a másik kettőt majd ezt követően tettünk egy kört a belvárosban a Torony környékén. Most csak kocsival mert itt már ezen  a részen iszonyat drága a parkolás és egyébként sem lehet ezt félórában letudni, jövünk ide még.



Tovább mentünk a belvárosi rész oceánparti szakaszán  majd találomra megálltunk egy  kikötőnél....gyanús volt a dolog az ott látható hajók méretével és a parkolókban álló autók márkájával kapcsolatban, csak amikor a mólón álló terminál oldalán olvasható feliratra tévedt a szemünk, akkor értettük meg hova keveredtünk: Royal Yacht Club  :-)







Délután, kis nosztalgiával betértünk egy Pizza Hut-ba, felelőtlenül rendeltünk egy 3 pizza+ kólát akcióban, no ez 3 óriás pizzát jelentett és 2 liter kólát :-) Stílusosan egy parkba töltöttük el estebédünket ahol valami személyi tréner tartott edzést, aminek a fő alapja az volt hogy a kedves delikvenseknek vagy harmincszor föl majd le kellett rohanni a hegyoldalba ahol volt a park...miközben mellettük három ká-európia röfögve, böfögve tömte magába a három, illatos, óriási pizzát :-)

.
Hazafelé bementünk a reptérre a bőröndjeinkért, aggodalomra semmi ok - már mindenkinek van zoknija, gatyája, napteje és egyebek :-) Apropó, naptej. Mi tudjuk és mondtuk is a kedves keresztfaternek hogy az itteni napsütést nem kellene félvállról venni.....hát, nem odakozmált a csávó már az első nap ? :-)  (Ausztrália és Új-Zéland felett van a legnagyobb kiterjedésű ózon lyuk + a leírt 22-24 celsius fok sem látszik első blikkre olyan soknak, de a rendkívül magas páratartalomnak köszönhetően elég döglesztő)